Mentale vitaliteit in teams

 

Deze training geeft jou en je collega’s in een relatief kort tijdsbestek diepgaand inzicht in en begrip van je eigen kracht en valkuilen. Hoe kun je ze (h)erkennen en positief inzetten?  Op welke prikkels ga jij ‘aan’? Leer samen met je collega’s hoe je elkaar kunt versterken, hoe je elkaar verschillen kunt gebruiken. Wordt samen sterker.

We maken een programma dat aansluit op wat er nodig is. Een voorbeeld van een training staat hieronder en geeft inzicht in hoe we het kunnen aanbieden.

Resultaatvraag:

Mensgericht samenwerken in het nu en samen op weg naar de toekomst. Veiligheid en oog voor elkaar.

Wat levert het op?

Team coaching is een belevenis. Geen lijstjes met actiepunten, maar weten wat je aan elkaar hebt, wat je verbindt en hoe je elkaar versterkt.

De bovenliggende doelstelling is een bijdrage te leveren aan het versterken van de kwaliteit van het onderwijs.

Begrip en inzicht

  • De leden van het team hebben inzicht in hun eigen denkwijze en die van elkaar
  • Je weet welke waarden en drijfveren voor eenieder belangrijk zijn
  • Begrip voor de kracht en valkuilen van elk individu en daarmee van het team
  • Bewust van het effect van eigen gedrag op anderen
  • Je weet waar jij én de anderen blij van worden

Vaardigheden en attitude

  • Respect en veiligheid zijn vanzelfsprekend geworden
  • Je hebt geleerd een spiegel voor elkaar te mogen zijn
  • Je erkent en weet gebruik te maken van elkaar
  • Plezier in het werken met en voor elkaar
  • Vertrouwen in het team

Hoe bereiken we het doel?

MindSonar profiel

Als uitgangspunt voor de training maakt elke deelnemer een MindSonar test. Dit gebeurt online en vraagt een tijdsinvestering van circa 1 uur. De test geeft een beeld van hoe iemand denkt binnen een bepaalde context. Deze zal voor alle deelnemers gelijk zijn, bijvoorbeeld: samenwerken met MT Montessorischool. Op basis hiervan komt er een voor ieder persoonlijk profiel naar voren en daarnaast een profiel van het team. Dit geeft inzicht in de individuele waarden, de kracht van het team en ook in de valkuilen.

In de 1e sessie zullen we hier uitgebreid bij stilstaan. Het resultaat is te weten en te begrijpen waar jijzelf en de anderen staan.

Vervolgens besteden we in de tweede sessie aandacht aan en met elkaar. Wat kun je hier nu mee, op welke manier vergroten we de veiligheid binnen het team om te zijn wie je bent? Hoe pakken we effectief problemen aan met elkaar. Ontdek nieuwe talenten. Neem afscheid van oude overtuigingen. Maak de puzzel samen, en merk hoe je elkaars kwaliteiten kunt inzetten om tot nieuwe resultaten te komen.

De derde bijeenkomst is er een van inclusie. We bespreken resultaten en geven ruimte aan gevonden ontwikkelpunten. Er is veel ruimte voor doen en voelen. Ieder team heeft een eigen dynamiek. Het begrip wordt nu eigen gemaakt voor de leden van het team en binnen het team als verbindende kracht.

Duur: 3 bijeenkomsten van 4 uur