Coaching is gewoon te gek

Met regelmaat wordt er geschreven over de zin en onzin van coaches. Dat geldt overigens ook voor alle psychologen, psychiaters en vele andere hulpverleners. Trouwens, die hulpverleners zouden zelf aardig met zichzelf overhoop zitten en zijn daarom maar anderen gaan helpen. Eigenlijk gaat het met al deze mensen niet echt lekker…

Eiffeltoren 2017

Laat ik het anders vertellen. Afgelopen weekend was ik met mijn dochter van 10 in Parijs, voor het eerst samen echt op stap. Dan ben je leermeester, klankbord, verzorger, vriend en gids ineen. Kortom: vader. Dat is ook coaching natuurlijk. Het is eigenlijk je eigen potentieel maximaal ter beschikking stellen van een ander. Dat potentieel is dan wel belangrijk; het gaat naast toewijding, vertrouwen en goede bedoelingen ook om kwaliteit. Als het om professionele coaching gaat moet je ook wel echt iets kunnen. En je grenzen kennen. Als het weer het toelaat mag je met de lift naar de ‘sommet’ (top) van de Eiffeltoren. Maar je moet vandaar niet ook nog in de antennemast klimmen om echt helemaal bovenin te komen… en er uit te vallen.

Coaching is niet meer of minder dan het Engelse woord voor begeleiding en je kunt gerust stellen dat iedereen daar zo nu en dan behoefte aan heeft. Dus ook de professionele coach zelf. Voor vaders (of moeders) bestaat geen opleiding, en dat is soms best jammer. Gelukkig is die er wel voor professionele coaching. Waar moet je dan zijn? Weet jij wat goed voor jezelf is en hoe je al het onbenutte potentieel uit jezelf naar boven kunt halen? Weet je precies waarom je reageert op lastige situaties en hoe je dat ook anders zou kunnen doen? Enig idee wat dat je op zou kunnen leveren? Of welke valkuilen je telkens over het hoofd ziet? Ergens ja tegen zegt terwijl je het eigenlijk helemaal niet wil? Natuurlijk is een goede coach een goed idee! Alleen al in Nederland zijn 40.000 coaches… Een haast ondoordringbaar woud waarin het lastig navigeren is. Daarom wijzen we de weg, kom naar Moeve! www.moeve.nl

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*